A Büszkeség és balítélet Jane Austen életművének legismertebb és sok kritikus szerint a legjelentősebb darabja. Mint Austen többi regényét, ezt is feszes szerkezete, klasszikus stílusa, szellemes dialógusai, pompás pszichológiája és nem utolsósorban írónőjének csillogó okossága teszik ma is élvezetes olvasmánnyá.

A jómódú, ám nem túl gazdag Mr. Bennet boldogan él vidéki birtokán buta, folyton fecsegő feleségével és öt lányával. Mrs. Bennet életének célja lányait a szegényes hozomány ellenére jól férjhez adni. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt.

Amikor a szomszéd birtokot a fiatal, gazdag és nőtlen Mr. Bingley bérbe veszi, Mrs. Bennet már jövendő vejét látja az új szomszédban. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, Mr. Collinstól, és amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért. Amikor Mr. Darcy váratlanul megkéri Elizabeth kezét, fejére olvassa összes gőgjét. Amikor Lydia elszökik egy ott állomásozó ezred tisztjével, Mr. Darcy időt és pénzt nem kímélve igyekszik a Bennet lány becsületét megmenteni. Ez a cselekedet ráébreszti hősnőnket arra, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit.

A történet boldog véget ér. A két főszereplő leküzdi hibáját, egyik a büszkeséget, másik az előítéletet, s már semmi sem áll többé boldogságuk útjába.

344 oldal

Forrás: wikipedia

Ezt akkor sem bírom kihagyni. A legjobb filmes feldolgozása szerintem (amiket láttam) az 1995-ben készült angol BBC televíziós sorozat. (Bridget Jonesnak is nagyon bejött! ;-)  )


Szerző: jjoy  2010.06.25. 22:18 1 komment

Címkék: regény szépirodalom jane austen

A bejegyzés trackback címe:

https://olvastadmar.blog.hu/api/trackback/id/tr792110522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jjoy 2010.06.25. 22:37:16

Persze, hogy olvastam! Nem is egyszer! ;-) Gyönyörűség a női léleknek! Vajon mi olyan vonzó ebben a Mr.Darcyban, hogy annyi női szívet megdobogtat? (Persze a vagyonán kívül ;-))) ). Nagy Jane Austen rajongó vagyok! Sorra olvastam könyveit. Aztán megnéztem a fenti filmet, meg újra a könyvet. Függőség! Szeretem a stílusát, a jellemeket, a kor leírást, az akkori emberi viselkedést, és minden oly finoman van megírva. A mai női lelkeket is megérinti. Tényleg, férfiak is olvasták már? Várok egy önként jelentkező hozzászólására! ;-)
süti beállítások módosítása